25 Mayıs 2017 Perşembe

Windows 10 - Home - Pro - 64 Bit - Tek DVD - Sürüm - No - 1151 - Orjinal Türkçe























TIKLA: Windows 10.torrent

Microsoft Office 2016 Pro Plus FULL - Torrent indir - Download










TIKLA: Microsoft Office 2016.torrent

virüsler

Bilgisayarın dayanılmaz baskısı ve bilgisayarlaşma sürecinin giderek daha büyük boyutlara ulaşması sonucunda sıklıkla duyulmaya başlayan konulardan biri de bilgisayar virüsleridir.Bilgisayar virüsleri, bilgisayar kullanıcılarının ortak korkularıdır.
Bazen bilgisayar kullanıcıları farkında olmadan kendi veri ve programlarına zarar verme aşamasına dek ulaşmaktadır. Pek çok kullanıcı, bilgisayarını virüsten koruma ya da bilgisayarına bulaşmış virüsü temizleme çabaları ile dönülmez zarar noktalarına gelebilmektedir. Bu nedenle bir bilgisayar kullanıcısının, bilgisayar virüsünün ne olduğu, virüsün neler yapabileceği, virüsten nasıl korunulacağı, sisteminde herhangi bir virüsün bulunup bulunmadığının belirlenmesi, bulaşan bir virüsün nasıl temizleneceği gibi konularda yeterince bilgili olması gerekmektedir (Banger, Gürcan 1991).

BİLGİSAYAR VİRÜSÜ NEDİR?

Bilgisayar virüsleri aslında senelerdir vardır. Ancak bilgisayar kullanıcılarının artması ve bilgisayarların internet ile birbirine bağlanması bu sorunun gün geçtikçe büyümesine yol açmaktadır (Erkun, Rıza Cem 1997).
Karakaya ve arkadaşları bilgisayar virüsünü şu şekilde tanımlamaktadır; "Bir bilgisayar virüsü, belleğe yerleşen, çalıştırılabilen programlara kendini ekleyen, yerleştiği programların yapısını değiştiren ve kendi kendini çoğaltabilen kötü amaçlı programlardır". Eğer bu programlar herhangi bir şekilde çalıştırılırsa, programlanma şekline göre bilgisayara zarar vermeye başlamaktadır. Virüsler, genellikle Assembler programlama dili ile hazırlanmış ve kapasiteleri 1 kaç byte ile 3KB arasında olabilen programlardır .
Bilgisayar virüsleri de diğer yazılımlar gibi kendiliğinden ve esrarengiz bir biçimde ortaya çıkmazlar; "birileri(!)" tarafından planlanıp belli bir amaca yönelik olarak geliştirilirler (Banger, Gürcan 1991).
Bilgisayarınızda; sistem tarihi sabit kalıyorsa, hard diskiniz veya disketinizde aniden bir bozukluk meydana gelmişse, kendiliğinden müzik sesi geliyorsa virüs olma ihtimali kuvvetlidir (Karakaya, Mevlüt; Çil, Burhan ve Eryılmaz, Selami 1993).
Bütün bunlara bakarak, virüsleri çizim programlarından, hesap tablolarından ya da veri tabanı yazılımlardan ayıran şey ne olabilir?
"Virüslerin amacı zarar verme olduğu halde bu yazılımlar zarar verme amacı gütmezler, "olumlu" etkileri vardır" 

HER ZARARLI YAZILIM VİRÜS DEĞİLDİR!

Genel bir sınıflandırma yapıldığında, yanlışlıkla virüs olarak isimlendirilen zararlı yazılımları Banger, şöyle bir gruplandırma içinde ele almıştır;
  • Hatalı programlar
  • Truva atları
  • Bukalemunlar
  • Yazılım bombaları
  • Mantıksal bombalar (Koşullu bombalar)
  • Zamanlamalı bombalar
  • Tavşanlar (Kopya üreticiler)
  • Kurtçuklar
  • Virüsler
"Hatalı programlar", gerçekten zarar verme güdüsü ile değil, fakat yazılım içindeki bir ya da daha fazla hatadan dolayı virüs türü yazılımlar içinde ele alınmaktadır. Bu tür yazılımlar yeterince sınanmadıkları ve içindeki hatalar düzeltilmediği için sisteme zarar vermektedir. Verdikleri zarar bir tür görünmez kazadır.
"Truva atı", zarar verici bir program içeren herhangi bir yazılımdır. Truva atlarının gizlenmek için en sevdikleri yazılım türü, bilgisayar oyunlarıdır.
Truva atının yakın akrabası olan "bukalemun", bir başka programmış gibi davranabilir.
Bir "bomba", bir yazılım parçasıdır; ya daha önce varolan bir programa (örneğin bir hesap tablosu yazılımına) eklenmekte ya da böyle bir programın belli oranda değiştirilmesi ile elde edilmektedir.
Virüslerle akraba olan "tavşan" ise bellek ve diski, kendi kopyaları ya da kendi ürettiği başka tür bilgilerle dolduran zararlı bir yazılım türüdür.
"Kurtçuklar" ise, bellek ve manyetik disk ortamlarında kayar gibi ilerleyerek karşılaştıkları veri ve programları değiştirmektedir.

VİRÜSLER NASIL BULAŞIR?

Virüsler küçük programlar olduğundan aktif hale gelebilmesi için virüslü bir programın çalıştırılması, veya virüslü sistem kütükleri makinanın açılmış olması gerekmektedir.
Bir virüsü diğerlerinden ayırdeden temel faklılık, programdan programa, kütükten kütüğe ve sistemden sisteme kolaylıkla kendisini kopyalayabilmesidir.
Virüslerin aktif hale gelebilmesi için çalıştırılabilen (.EXE - .COM uzantılı gibi) programlara bulaşması gerekir. Virüs bulaşan bir program çalıştırıldığında, virüs belleğe taşınır ve bellekte bulunan virüs bulunduğu sürücüde COMMAND.COM kütüğüne bulaşmayı ilk hedef olarak görür.
Virüs bir kez bu kütüğe yerleştikten sonra sistemin her açılışında kendisini belleğe yüklemekte ve çalıştırılan her programa bulaşmaktadır.

"Bulaşma" - "Enfekte olma";
Bellekte bulunan bir virüsün çalışmakta olan programın sonuna kendisini eklemesi ve programın giriş kodunu kendi üzerinden yapmasıdır (Karakaya, Mevlüt ve diğerleri 1993).
Sisteme bir kere virüs girdi mi sayısız defa kendisini kopyalamasının yanısıra sabit diskteki dosyaların silinmesine kadar bir çok işi yapabilmektedir.
Banger, virüsleri iki şekilde sınıflandırmıştır. İlk sınıflandırmayı;
  • Kabuk tipi virüsler,
  • Yapışkan (sığıntı) virüsler,
  • İşletim sistemi virüsleri,
  • Özgün kaynak program virüsleri
olarak yapmıştır. Genellikle virüsler bulaştıkları programı derhal ya da zamanla işlemez hale getirmektedir. Diğer yandan "kabuk tipi virüsler" ise bulaştıkları programı bozmak yerine bir tür kabuk oluşturarak bu program ile birlikte bilgisayar sistemine yüklenmektedir. "Yapışkan (sığıntı) virüsler" ise bulaştıkları programın doğrudan içine yerleştikleri gibi ilgili programı bozup bozmadıklarına dikkat etmemekle birlikte genellikle belleğin ve program kütüğünün az erişilen bölümlerine yerleşmektedir."İşletim sistemi virüsleri", Bu tür virüsler, işletim sistemi kütüklerinin herhangi birinin içine yerleşerek sistem programını değiştirmektedir. "Özgün kaynak program virüsleri" ise doğrudan yazılımcılar tarafından gizli ve/veya bilinçli olarak programlar içine yerleştirilmektedir.
Virüslerin bir diğer sınıflaması ise;
  • Açılış sektörü virüsleri,
  • Komut işlemcisi virüsleri,
  • Genel amaçlı virüsler,
  • Çok amaçlı virüsler,
  • Kütük tipi virüsler,
  • Bellekte yerleşik duran virüsler
olarak yapılabilmektedir.
"Açılış sektörü virüsleri", açılış disklerinin açılış sektörlerine yerleşen ve bilgisayar sisteminin başlatılması ile etkinleşen virüslerdir."Komut işlemcisi virüsleri", işletim sistemi külütüklerini hedef alan virüslerin bir türüdür.
"Genel amaçlı virüsler", kolaylıkla değişik kütük biçimlerine uyum gösterebilen türde zararlı yazılımlardandır.
"Çok amaçlı virüsler" açılış sektörü virüsleri, komut işlemcisi virüsleri ve genel amaçlı virüslerin en güçlü özelliklerini kendilerinde toplamaktadır.
"Kütük tipi virüsler"> (PC'lerdeki .COM VE .EXE uzantılı kütükler gibi) özellikle işletilebilir kütükleri enfekte eden türde virüslerdir.
"Bellekte yerleşik duran virüsler" ise daha önce enfekte olmuş bir program kütüğünün işletilmesi ile belleğe yerleşerek diğer program kütüklerine bulaşır.Banger, Gürcan; 1991).
Banger, virüslerin ikinci sınıflamasını ise;
  • Hard diskin bölümlerini
  • Diskin BOOT sektörünü
  • .COM ve .EXE uzantılı sistem ve kullanıcı programlarını kullanmaktadır (Karakaya, Mevlüt ve diğerleri 1993).

VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Bilgisayarınızı virüslerden koruyabilmek, virüslerin bulaştığı disk ve kütüklerinizi temizleyebilmek için öncelikle bu zararlı programların işleyişi hakkında bilgili olmanız gerekmektedir.
Herhangi bir zararlı yazılımın virüs olarak sınıflandırılabilmesi için;
  • İşletilebilir olmak
  • Kendini kopyalama özelliğine sahip bulunmak,
  • Diğer işletilebilir yazılımları virüslü program haline dönüştürmek gibi özelliklerinin bulunması gerekir.
Genel olarak virüs türü yazılımlar, kendilerini uygulama programları içine gizlemektedirler. Gizlendikleri uygulama programı, bir sözcük-işleme, grafik hazırlama yazılımı olabileceği gibi bir oyun programı ya da bir hesap tablosu da olabilir (Banger, Gürcan 1991).

YAZILIM TÜRLERİ VE VİRÜSLER

Yazılım türleri ve virüsler hakkında bilmemiz gerekenleri Banger şöyle açıklamaktadır;truva atı, bomba ya da virüs gibi zararlı yazılımlardan etkilenen ya da bu etkileri portör olarak taşıyan disketlerin kaynağı, yazılımların edinildiği biçim ve yerle çok yakından ilgilidir. Bu nedenle içeriği ya da kaynağı bilinmeyen disketlerin sürücüye yerleştirilip denenmesinde dikkatli olunmalıdır. Virüs tipi zararlı kodların yayılma biçimleri ile ilgili olarak yazılımların da buna uygun bir sınıflandırılmasının yapılmasında yarar görülmektedir. Belli başlı yazılım tipleri arasında;
  • Ticari yazılımlar,
  • Paylaşılabilir yazılımlar,
  • Dağıtılabilir yazılımlar,
  • Genel kullanıma açık yazılımlar sayılabilir.
"Ticari yazılımlar" arasında genel muhasebe sistemi, cari hesap izleme sistemi, personel izleme ve bordrolama sistemi, yayın bordrosu ve faturalama sistemi gibi iş ve ticaret yaşamına dönük program paketleri dışında veri tabanları, programlama dilleri ve işletim sistemleri gibi yazılımları da anlamak gerekir. Ticari yazılımların tanınmasında;
  • Göreceli yüksek bir fiyatının bulunması
  • İkna edici görünümde bir dökümana sahip olması
  • Bir kullanım (lisans) anlaşmasının bulunması
  • Bir firma ya da marka desteği taşıması gibi etmenler rol oynamaktadır.
Gerek yasal yönden sakıncalı duruma düşmemek gerekse virüs etkilerinden uzak kalmak için kaynağı belli olmayan "korsan kopya" yazılımların kullanılmaması gerekir.
"Paylaşılabilir yazılımlar", pek çok özellikleri açısından ticari yazılımlara benzemektedir. Paylaşılabilir yazılımlar konusunda tüm dünyadaki yasal düzenlemeler oldukça esnektir ve bu programların kopyalanması, dağıtılması ve kullanılması herhangi bir yasal yaptırıma ya da sakıncaya neden olmamaktadır.
Paylaşılabilir yazılımların yazarı dışında başka kişiler tarafından da kopyalanmasına izin verilmesi nedeniyle bu programlar, virüs kaynağı olmak için ideal koşullara sahip olmaktadır.
"Dağıtılabilir yazılımlar", kopyalanmasında ya da kullanılmasında herhangi bir yasal sakınca bulunmamakla birlikte herhangi bir nedenle herhangi bir ücretin ya da yardım harcının ödenmesi beklenmemekte ve istenmemektedir.
"Genel kullanıma açık yazılımlar" için herhangi bir ücret ya da yardım harcı ödenmesi beklenmemektedir. Bu tür yazılımlar herkesin özgürce kullanabileceği, kopya edebileceği türde programlardır ve bu programların yazar(lar)ı herhangi bir neden ya da biçimde hak iddia etmemektedir.

VİRÜSLERDEN KORUNMA YOLLARI

  1. İlk yardım disketleri kullanmak,
  2. Şüpheli durumları iyi değerlendirmek,
  3. Kırılmış program kullanmamak,
  4. Disketten boot etmek,
  5. Network sistemlerde yazım hakkını sınırlamak,
  6. Disketi kullanmadan önce test etmek,
  7. Yedekleme yapmak,
  8. Dosyaları gizlemek,
  9. Resident antivirüs programı kullanmak gerekir ( Taşbaşı, Abdurrahman ve Altınbaşak,Orhan 1999).

VİRÜSÜN BİLGİSAYARDA TESPİT EDİLMESİ

  • Programın yüklenmesi normalden uzun sürüyorsa,
  • Hiç beklenmedik hata mesajları ekranda görüntüleniyorsa,
  • Bellek alanı normalden az görünüyorsa,
  • Kütükler bozuluyor veya aniden siliniyorsa,
  • Ekranda değişik karakterler görünüyor veya kayıyorsa,
  • .COM VE .EXE uzantılı programların uzunlukları, tarih ve zamanları değişiyorsa,
  • Ekrana beklenmeyen yazı ve isimler geliyorsa,
  • Tuşa basıldığında müzik çalıyorsa sistemde virüs olduğundan şüphelenilmelidir.
Virüsün tespit edilebilmesi için ANTİ-VİRÜS programları kullanmak en mantıklı yoldur (Karakaya, Mevlüt ve diğerleri 1993).

VİRÜSLERİN TEMİZLENMESİ

Virüsleri temizleme yöntemleri çok farklı şekilde olmaktadır. Bunlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
  • Yardımcı programlar kullanmak,
  • Antivirüs programları kullanmak,
  • Formatlama yapmak (Taşbaşı, Abdurrahman ve Altınbaşak, Orhan 1991).
Virüs olduğunu tespit ettikten sonra bundan kurtulmanın en iyi yolu; bilgisayarı virüssüz bir sistem disketiyle açmak ve SYS komutuyla sistem kütüklerinin (IO.SYS VE DOS.SYS) yeniden yüklenmesi ve COMMAND.COM kütüğünün kopyalanması yöntemidir. Virüs bulaştığı belirlenen program yine de çalıştırılmak isteniyorsa çalıştırıldıktan sonra makinanın kapatılıp tekrar açılması bellekte bulunan virüsün diğer programlara bulaşmasını önlemektedir (Karakaya, Mevlüt ve diğerleri 1993).
Virüsler hakkında bazı önemli notlar:
  1. Virüs kendiliğinden oluşmaz bir programcı tarafından yazılması gerekir.
  2. İyi niyetli virüsler de vardır.
  3. Virüslü bir disket veya program makinada çalıştırılmadığı sürece bulaşmaz.
  4. Disketten bilgi okunması virüs bulaştırmaz.
  5. Protect (koruma) yuvası kapalı olan diskete virüs bulaşma imkanı daha azdır.
  6. Virüsler, Veri (Data) dosyalarına bulaşamaz (Karakaya, Mevlüt ve diğerleri 1993).

VİRÜS ÇEŞİTLERİ

Virüsler değişik biçimlerde sınıflandırılmaktadır; aşağıda sadece virüslerden bazı örnekler verilmiştir.

DOSYA VİRÜSLERİ
Bu virüsler aslında programların kendisine denilmektedir. Bunlar silinebilir dosyaları (genelde .COM ve .EXE uzantılı dosyaları ) etkilemekte ve o dosya silindiği anda virüs de harekete geçmektedir. Bu virüsler, virüsten etkilenmiş dosyaların disket alışverişi sonucu yayılmaktadır.

BOOT SEKTÖR VİRÜSLERİ
Bu virüsler çok yaygındır; ancak engellenmesi de bir o kadar kolaydır. Bir boot sektörü virüsü, içinde virüs olan bir disketin sürücüde bırakılması ve bilgisayarın tekrar açılmasıyla bilgisayara sızmaktadır. Bilgisayar açılırken disketten boot etmeye çalışır ve virüs disketten sisteme girer. Bu tip virüsleri önlemek için; bilgisayarı açarken sürücüde bir disket olmadığından emin olmak gerekir. Çünkü bu virüsler, fabrika etiketli orijinal yazılımlarda bile bulunabilir.

MAKRO VİRÜSLER
Bunlar son zamanlarda bilgisayarlarda en çok karşımıza çıkan virüslerdendir. Bazıları gerçekten zararlı olurken, bazıları ise kelime işlemci dökümanları şablonlara dönüştürmek veya dökümanların çeşitli yerlerine rastgele "Wazoo" yazmak gibi sadece insanın sinirini bozan şeyler yapmaktadır. Bu gibi şeyler, kullanılan bilgilere zarar vermese de üretkenliği etkilediği için zararlı sayılmaktadır. Bir makro virüs, kelime işlemci veya veri tabanı programlarının dili olan makro dilinde yazılır. Bir makro dilinin nasıl kullanıldığını öğrenmek ise kolaydır, bu da bir virüs yaratmanın oldukça kolay olması anlamına gelir. Bu virüslerin bu kadar çok yayılmasının nedeni tek bir kelime işlemci veya veri tabanı dökümanını birden fazla kullanıcının kullanmasından kaynaklanır. Makro virüslerin çoğu virüslü dökümanın bir elektronik posta mesajı ile bir ofis ağı veya Internet aracılığıyla aktarılması ile yayılmaktadır.
POLYMORPHİC VİRÜS
Her bulaşmada kendisini değiştirmektedir. Bu tür virüslerin imzaları sürekli değiştiği için, hem de bu değişiklik sıklıkla rasgele bir şekilde yapıldığı için normal imza yöntemiyle arandıklarında tespit edilemeyebilir. Antivirüs programları bu tür virüsleri yakalamak için tahmin yürütmeye dayalı özel teknolojiler kullanmaktadır.
STEALTH (CASUS) VİRÜSÜ
Kendisini antivirüs programlarından korumak için özel yöntemler kullanmaktadır. Bu tür virüsler çoğunlukla DOS'u etkilemektedir.

Scratch programı ve kullanımı

Birçoğumuz ilkokulda kodlama dersinin gerekliliğinin farkındayız. Yurt dışında yıllardır ilkokullarda öğrencilere kodlama dersleri verilmekte ve çocuklar programlamaya teşvik edilmektedir. Peki ya biz İlkokullarda yabancı olduğumuz kodlamanın mantığını nasıl anlatırız ve kodlamayı öğrencilere nasıl sevdiririz işte bunun en eğlenceli cevabı SCRATCH!
Scratch ile öğrencilere artık oyunu sadece oynayan değil kendi oyununu oluşturabileceklerini ve arkadaşları ile paylaşabileceklerini gösterebiliriz. Peki ya Scratch nedir?
Scratch, MIT Üniversitesi’nde Amerikan Ulusal Bilim Kurumu tarafından desteklenen bir proje olarak 2003 yılında başlatılıp 2007 yılında bitmiştir.
Geliştiriciler uygulamaya ismini Kelime anlamı “çizmek” ve “kedi tırmığı” anlamına gelse de Dj’lerin disk üzerinde hareket ettirerek yeni şarkılar oluşturmasından esinlenerek vermişlerdir.
Program kendi web sayfası ” https://scratch.mit.edu/ “ üzerinden kolayca üye olup tarayıcı üzerinden kodlamayı desteklemektedir. Dilerseniz işletim sisteminize göre web sayfasından bilgisayarınıza ücretsiz indirebilir ve dilediğiniz dilde yükleyebilirsiniz. Aynı zamanda Scratch web sayfası üzerinden başkalarının uygulamalarına göz atıp güzel fikirler alabilir ve sizde uygulamalarınızı paylaşabilirsiniz. Bize programlamanın eğlenceli ve paylaşıma açık dünyasını açan Scratch’i gelin daha yakından tanıyalım..
Scratch sade tasarımı ile anlaşılır ve kolaydır.
Screen Shot 2015-08-29 at 13.06.06
Bu kısımda hazır kod blogları 8 ana başlıkta toplanmıştır. Komutları sürükle bırak yöntemi ile kullanıp kendi oyununuzu tasarlayabilirsiniz. Gelin bu başlıkları inceleyelim.
Hareket: Uygulamanızda kullanacağınız karakterlerinizi sağa, sola ilerletebilir, döndürebilirsiniz.
Görünüm: Belirtilen kodlara göre istenen kostüme veya karaktere geçiş yapılabilir, ekrana mesaj kutuları çıkartabilirsiniz.
Ses: Kaydettiğiniz sesleri çalabilirsiniz, enstrüman değiştirebilir nota çalabilirsiniz.
Kalem: Kalem rengi, boyutunu değiştirebilirsiniz.
Kontrol: Programın başlangıç, bitiş ve yönlendirilmesi, döngüler ve karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
Algılama: Klavye, fare kontrollerini ekleyebilir, nesnelerin birbirine değmelerini denetleyebilir, birbirlerine yaklaştıklarında onlara yeni hareketler ekleyebilirsiniz.
Operatörler: Matematik işlemleri (+, – ,* ,/ , mod) ekleyebilirsiniz.
Değişkenler: Değerleri geçici olarak saklamak için kullanabilirsiniz.
Karakterinizin konumunu yönünü ve ismini değiştirebilirsiniz.
Yazılar: Karakterin etkilendiği kodları sürükleyip bu alana bırakabilir, silmek istediklerinizi tekrar sürükle bırak veya sağ tık -) sil ile iptal edebilirsiniz.
Kostümler: Karakterinize kodun akışına göre yeni kostümleri Scratch’in kendi galerisinden veya bilgisayarınızdan ekleyebilir dilerseniz çizebilirsiniz.
Sesler: Karakterinize içeri aktar ile Scratch’in kendi galerisinden veya bilgisayarınızdan ses ekleyebilir dilerseniz ses kaydı yapabilirsiniz.
Oluşturduğumuz uygulamayı yeşil bayrak ikonu ile çalıştırıp kırmızı yuvarlak ikonu ile durdurabilirsiniz.
Kesme kopyalama butonları ile istenilen karakterler çoğaltılabilir, kesilebilir ve boyutlandırılabilir.
Screen Shot 2015-08-29 at 13.06.35
Görüntüleme butonları ile programı istenilen şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Yıldız şeklinde olan butonlarla uygulamanıza Scratch’in galerisinden ya da bilgisayarınızdan karakter ekleyebilir dilerseniz çizebilirsiniz.
Sahne kısmında ise uygulamanızın sahnesine yaratıcı değişiklikler yapabilirsiniz.
Geliştiriciler aynı zamanda daha küçük yaş grupları için tabletlerde kullanabileceğiniz ScratchJr uygulamasını çıkarttı. Kodlama ile çocuklarınızı daha erken tanıştırmak için bu uygulamayı ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi Scratch kodlamaya başlayanlar için müthiş fırsat.
Ayrıca ben bu yazıyı yazarken tesadüf eseri İngiltere’de Abbotswood İlkokulunda eğitim gören kuzenim yanımdaydı ve programı 5. Sınıfta bir yıl boyunca gördüğünden bahsetti. Maalesef Türkiye’de yaşıtlarının çoğunun kodlama nedir ne işe yarar bundan bile haberi yok. Ülkemizde de kodlama ile öğrencilerin çocuk yaşta tanışması dileğiyle… Unutmayın öğrenmelerine fırsat verilirse Scratch ile sevecek ve kolayca kodlama yapacaklardır.
Ayrıntılı bilgiye Scratch web sitesinden ulaşabilirsiniz.

MS OFFİCE


Microsoft’un sunduğu ofis program paketinin tamamı MS Office nedir sorusunun cevabıdır diyebiliriz. Bilindiği üzere bilişim devi Microsoft hem işletim sistemi hem de diğer yazılımlarda öncü ve güvenilir olma geleneğini sürdürüyor. Microsoft Office de bu anlamda en büyük eserlerinden biridir diyebiliriz. Birçok alanda kullanıcı memnuniyeti sağlayan bu paket satış rakamları ile de dudak uçuklatıyor.
MS Office nedir diye sorulduğunda ilk akla gelenler ise Word ve Excel olmaktadır. Çünkü hem metin editörü hem de hesaplama editörünün aynı paket içerisinde bulunuyor olması bir ayrıcalık sayılabilir. Peki, bu programlar ne işe yarar kısaca değinelim.

MS Office’nin Göz Bebeği Word ve Excel

Gerçekten de MS Word ve MS Excel Office paketinin en aktif kullanılan parçalarıdır. Ülkemizde birçok işlemin yazışmalarla ve ıslak imza ile çözümlendiğini varsayacak olursak MS Word ne denli kolaylık sunduğunu açıklamaya gerek dahi yok. Özel kuruluşlar başta olmak üzere her yerde tablo oluşturma ve bu verilerin matematiksel hesaplamalara maruz kalması durumunda da en ideal seçenek olarak karşımıza Excel çıkmaktadır.

Microsoft Word

MS Office Nedir?
Yukarıda da söz ettiğimiz üzere MS Word bir metin editörüdür. Yazışmalarda kullanılır ki kaydetme şekline bağlı olarak web tasarımında dahi kullanılabilmektedir. Bunun için farklı kaydetme işlemi yapıp uzantısını “.html” seçmek yeterli olabilmektedir.
MS Office Nedir?
MS Office nasıl kullanılır diye soracak olursanız görsel ve basılı eğitimlerimizden yararlanmanızı öneriyor olsak da en değerli yöntem daima uygula yapmaktır.
Office programları farklı paketler halinde satılmaktadır ki bu paketler içerisinde Word programı da farklı versiyonlar olarak piyasaya sürülebilmektedir. Özellikle ev kullanımında sadece Word ihtiyacı var ise bu durumda ona göre paket tercih edilmesi gerekir.
Office 365 nedir diye soracak olursanız da bu Word versiyonlarının ev kullanımı için üretilen belirli kullanıcı sayısına kadar uygun bedellerle edinilebilen yazılımdır diyebiliriz.
MS Office Nedir?

Microsoft Excel

MS Office Nedir?
MS Office nedir diye düşünenlerin ikinci akla gelen yazılım olan MS Excel hesaplama yapmaya olanak verir. Hücrelere veriler girilir ve ardından formüller yardımı ile bu verilerde işlemler yapılır. Temel matematik işlemlerinden grafik oluşturmaya kadar birçok özelliği kapsıyor olması nedeniyle de işletmeler ya da kurumlar tarafından fazlaca kullanılmaktadır.
Microsoft Office Excel nedir sorusuna en doğru cevap tablolama ve hesaplama yapılan bilgisayar yazılımı diyebiliriz.

Microsoft Access

MS Office Nedir?
MS Office Programlarının biri de veri tabanı oluşturmak üzerine çalışır. Microsoft Excel ile de entegreçalışabilen bir program olması nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır. Programcıların özellikle küçük yazılımlarının veri tabanında SQL yerine MS Access tercih ettikleri görülmektedir.
MS Office Programı nedir nasıl kullanılır diye düşünmek biraz geniş birikim ister. Bunun yerine Officeiçerisinde yer alan ve işinize yarayacak programı tercih etmeniz daha akıllıca bir yaklaşım olur.
MS Office ne demek sorusuna paket bir yazılım olduğunu söylemiştik. Bu paket içerisinde bir de sunum yapmak için yazılım vardır.

Microsoft Power Point

MS Office Nedir?
MS Power Point sunumlar hazırlamak ve bunu yansıtmak sureti ile brifing düzenleyenlerin çokça tercih ettiği bir yazılımdır. Sunumlarafiltreler eklenebiliyor olması ve çeşitli medya dosyalarının eklenebiliyor olması nedeniyle bu yazılıma kısaca slayt programı diyebiliriz. Farklı görsellikler ile renklendirildiğinde ikna edici ve ayrıntılı bilgilendirici olabilmektedir.

Microsoft Outlook

MS Office Nedir?
Şu ana kadar bir ofis çalışanının işine yarayabilecek birçok yazılımdan söz ettik. Ancak unutulmamalıdır ki ofislerde işleyişi sağlayan en önemli unsur iletişimdir. Bu alanda mail alışverişlerinin ve randevuların kontrol altında tutulması çok önemlidir. Daha basit bir anlatım ileMS Outlook maillerin takibinin de yapılabileceği bir ajandadır diyebiliriz. Hem takvimi hem de sesli uyarı sistemi sayesinde tüm koordinasyon ve iletişimin bu program ile yapılması kolaylıkla sağlanabilir.

Microsoft Publisher

MS Office Nedir?
MS Publisher tamamen broşür, afiş ya da kart hazırlamaya olanak sağlar. Çok sayıda şablonu ile de kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Fazla kullanılmasa da MS Office Programları nelerdir sorusuna cevap olarak diğerlerinin arasına eklenebilir.
MS Office programı nedir diye sorulacak olursa tek bir işlev için kullanılan programdan söz edemeyiz. Görüldüğü üzere birçok programdan oluşan bir paket olduğunu anlayabiliyoruz.
Microsoft Office programları içerisinde fazla kullanılmasa da çok işe yarayan başka parçalardan da söz edebiliriz. Mesela MS SharePoint sunum paylaşmaya olanak sağlar. MS Project, MS OneNote, MS InfoPath Office içinde yer alan farklı programlardır.
MS Office Nedir?
Bu programların sadece bir kısmından yararlanacak olan kullanıcılar istemeleri durumunda sadece kendi işlerine yarayacak programları tek tek satın alabilecekleri gibi yine farklı programları içerisinde barındıran Office paketleri arasından da seçebilme özgürlüğüne sahiptir.

DOSYA UZANTILARI

• ARJ Robert Jung ARJ compressed archive (Sıkıştırma dosyası)
BAK Backup file (Yedekleme dosyası)
BAS BASIC code (Basic programlama dili dosyası)
BAT Batch file (Toplu İşlem dosyası)
BMP Windows or OS/2 bitmap (Resim-Grafik dosyası)
• C C code (C Programlama Dili dosyası)
• CAB Microsoft cabinet file (program files compressed for software distribution—Sıkıştırılmış program dosyası)
• CSV Comma-separated values file ( Metin dosyası, Excel formatında)
• COM Command file (program) --Makine dilinde yazılmış program dosyalarını ifade eder. Büyüklüğü en fazla 64K olabilir.--
DAT Data file (Veri dosyası)
• DOC Word belgesi
EXE Executable file (program)--hemen çalıştırılabilir program dosyalarını ifade eder.
FRM Visual Basic form 
GIF CompuServe Bitmap( Resim formatı
• HTM ,HTML Hypertext document ( web sayfası dosya formatı)
• HLP help (Yardım dosyasını ifade eder)
• ICO Windows Icon (simgeleri gösteren dosya uzantısı)
• INF Information file (bilgi amaçlı bir dosya] 
INI Initialization file {Windowsun sistem dosyalarını ifade eder ** 
ISO Lists the files on a CD-ROM; based on the ISO 9660 CD-ROM file system standard 
JPEG JPEG compressed bitmap (Sıkıştırılmış JPEG resim formatı) 
JPG JPEG bitmap (Resim dosyası formatı) 
• LIB Library (Kütüphane dosyası)
LNK Windows kısayol dosyası
• LOG Log file 
MP3 MPEG Audio Layer 3 (AC3) file (Ses,müzik dosyası)
MOV QuickTime for Windows movie (Video dosyası) 
MPE ,MPEG ,MPG - MPEG animation 
MDB Microsoft Access database ( Access veritabanı dosyası) 
PAS Pascal source code (Borland) ( Pascal dili dosya formatı)
• PDF Adobe Acrobat Portable Document Format or Netware Printer Definition File
• PPS Microsoft PowerPoint slide show 
PPT Microsoft PowerPoint presentation
• QT , QTM QuickTime Movie 
RAR RAR compressed archive (Eugene Roshall's format)
• RA ,RAM Real Audio sound 
RM Real Audio video file
• RAW Raw File Format (bitmap)
• REG Registration file ( Windows kayıt dosyası)
RTF Rich Text Format document ( Zengin Metin içerikli dosya formatı)
• SCR Windows screensaver ( Ekran koruyucu dosya formatı)
SYS System file (sistem dosyası)
TIF , TIFF Tag Image File Format (TIFF) Bitmap(Resim dosyası)
• VBP Visual Basic Project 
WAV Windows Waveform sound ( ses dosyası)
WRI Write document (Wordpad yazı dosyası formatı)
XLS Microsoft Excel worksheet ( Excel dosya formatı) 
ZIP Zip file Compressed archive ( Sıkıştırılmış dosya formatı)

DONANIM BİRİMLERİ

Tüm girdi ve çıktı birimleri ve kasa içerisindeki elektronik kartlar donanımı olusturur.


Anakart (Mainboard) PC nin diğer tüm parçaları anakart üzerine takılır. PC nin içindeki tüm veri akışını düzenleyen, diğer bileşenler arasındaki koordinasyonu sağlayan parçadır.
Kasa Anakart ve diğer tüm iç donanım aygıtları kasa içine monte edilir.
İşlemci (CPU) PC nin beynidir. Yapılacak her işleme o karar verir ve bununla ilgili diğer aygıtları yönlendirir.
Bellek (RAM, ROM) Kayıtlı programları ve belgeleri açtığımız ve üzerinde çalıştığımız aygıttır.
Sabit Disk (Harddisk) C: Programlarımızı ve belgelerimizi kalıcı olarak tuttuğumuz standart bilgi saklama aygıtıdır.
Ekran kartı Monitörün görüntü kablosunun takıldığı aygıttır. Monitörün görüntü kalitesi buna bağlıdır.
Monitör PC nin standart çıkış birimidir. Monitörün boyutu, düşük radyasyonlu ve titreşimsiz olma özelliği önemlidir.
CD-ROM sürücüsü Artık bir çok program CD ye yüklenerek dağıtıldığı için, PC lerin vazgeçilmez bir aygıtı haline gelmiştir. CD leri okumaya yarar.
Ses kartı Bir çok programda ses unsuru da kullanılmakta olduğu için her PC de kullanılmaktadır.
Disket sürücüsü(Floppy disk driver) Disketler küçük ve çabuk bozulabilen bilgi saklama aygıtları olmakla birlikte halen ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle her PC de bir disket sürücüsü bulunmalıdır.
Klavye PC nin standart bilgi giriş aygıtıdır.
Mouse(Fare) Windows’un kullanılmaya başlaması ile vazgeçilmez hale gelen bir aygıttır.
Bunların dışında bir PC’ye aşağıdaki donanımlar isteğe bağlı olarak ilave edilebilir 
Faks/Modem Günümüzün popüler dünyası olan Internet’e bağlanmak için gerekir.
DVD-ROM Sürücü CD-ROM teknolojisinin bir üst kuşağıdır. Yüksek kapasiteli olduğundan daha çok film yüklemek için kullanılır.
Ağ kartı PC leri yerel ortamda birbirine bağlamak için kullanılır.
Tarayıcı Resim veya yazıları tarayarak bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan bir aygıttır.
Yazıcı Bilgisayarda elde edilen yazı, resim gibi çeşitli bilgileri kağıda dökmek için kullanılır.

Portlar(Bağlantı noktası)
Anakartın dış donanım aygıtları ile iletişimini sağlayan kapılardır.

Klavye Kısayolları

Hız önemli olduğunda klavye hala en üstün araçtır. Mouse kullanarak yaptığınız eylem ve komutların hemen hemen tamamını klavyenizdeki tuş kombinasyonlarını kullanarak da yapabilirsiniz. Bu basit klavye kısayolları, istediğiniz yere mouse'unuzu tıklatarak gidebileceğinizden daha hızlı gidebilmenizi sağlar. Elinizin mouse ile klavye arasında gidip gelmesinden kaynaklanan zaman kaybı ortadan kalkacağından, çalışma sayfalarında ve benzer belgelerde daha hızlı çalışabileceksiniz.
Kullanışlı klavye kısayollarından bazılarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:
İşlem Basılacak tuşlar
Kopyala CTRL+C
Kes CTRL+X
Yapıştır. CTRL+V
Geri al. CTRL+Z
Tümünü seç. CTRL+A
Kaydetmek CTRL+S
Sil. DELETE
Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık. ALT+F4
Yardım Menüsünü açar F1
Seçilen öğenin adını değiştir. F2
Bir dosya veya klasör ara. F3
Belgelerimde veya Windows Gezgini'nde Adres çubuğunu göster. F4
Etkin pencereyi yenilemek F5
Bir pencerede veya masaüstünün ekran öğeleri arasında geçiş yap. F6
İmleci bir sonraki sözcüğün başına taşı. CTRL+SAĞ OK
İmleci bir önceki sözcüğün başına taşı. CTRL+SOL OK
İmleci bir sonraki paragrafın başına taşı. CTRL+AŞAĞI OK
İmleci bir önceki paragrafın başına taşı. CTRL+YUKARI OK
Açık öğeler arasında geçiş yap. ALT+TAB
Farklı Kaydet ya da Aç iletişim kutusunda bir klasör seçili ise , bir üst(önceki) klasöre geçişi sağlar BackSpace tuşu
Görev Çubuğundaki simgelerde gezinmek Windows+TAB
Çalıştır iletişim kutusunu görüntülemek Windows + R
Pencereyi simge durumuna küçültmek Windows + M
Bilgisayarım ‘ ı açmak Windows + E
Masaüstünü Görüntülemek Windows + D
Başlat Menüsünü görüntülemek Windows veya Ctrl +Esc


KLAVYE (KEYBOARD)Üzerinde birçok Tuş vardır. Bu tuşların bir kısmı kısayol tuşu olarak kullanılabilir. Kısayol tuşları Q klavyeye göre ayarlanmıştır. O yüzden F klavye de kısayol tuşlarını kullanmak biraz daha zordur. Her bir harf için bir ASCII kod , bu kodların birleştiği bir ASCII tablo vardır. Biz herhangi bir tuşa bastığımız zaman ASCII tablodan harf yada işareti tanır ve basar. Klavye bir giriş ünitesidir.Klavyede bulunan tuşların görevleri şunlardır


Klavye üzerindeki tuşları 4 kısımda inceleyebiliriz;
1. Fonksiyon tuşları: Bu tuşlar her programlama dilinde ve işletim sisteminde farklı görevler almıştır. F1 den F12 ye kadardır
2. Daktilo tuşları: Bu bölümde A ile Z arası harfler 0 ile 9 arası rakamlar !,^,” , ? vb. gibi işaret tuşları ile bazı özel tuşlar bulunur.
3. Nümerik tuşlar: Bu bölümde 0 ile 9 arası rakamların yanında bazı özel fonksiyonlar bulunur. "NUM LOCK" bir kez basıldığında ışık söner ve rakamlar yerine özel fonksiyonlar çalışır. 
4. Özel tuşlar :

ÖZEL TUŞLAR:
Backspace( işaretli tuş): İmlecin bulunduğu yerden sola doğru tek tek siler.
Delete (Del): İmlecin bulunduğu yerden sağa doğru tek tek siler.
Print Screen : Ekrandaki görüntüyü yazıcıya yollar. Ayrıca ekranın resmini çekmeye yarar. Bu tuşa bastığımız zaman ekranı resmini çekip hafızaya alır. Bunu görebilmek için ise Paint programı açılır ve düzen menüsünden yapıştır seçilir. 
Caps Lock: (Bu tuş açıksa klavyenin sağ üst köşesinde ışık yanar.)Işık açıkken BÜYÜK HARF yazar, kapalıyken ise küçük harf yazar.
Num Lock: (Bu tuş açıksa, klavyenin sağ üst köşesinde ışık yanar.)Bu tuş açıkken klavyenin sağ tarafında bulunan rakamları kullanabiliriz. Kapalıyken ise tuşların üzerinde bulunan özel fonksiyonlar çalışır.
Scroll Lock: Bu tuşa basıldığında imleç kilitlenir ve ekran kayar. Sadece Excel Programında kullanılır.
Pause : Bu tuşa basıldığında ekran durur.
Insert : Araya yazı yazacağı zaman kullanılan bir tuştur.
Control+Alt+Del:Aynı anda basıldığında bilgisayarın açma –kapama düğmesine basmadan hafızayı tamamen silmemizi ve bilgisayarı yeniden başlatmamızı sağlar.Ayrıca tuş kilitlenmesini de açar.

Bilgisayar açıldığında yanıp sönen göstergeye “İMLEÇ ” denir. İmleç her tuşa basıldığında sağa doğru kayar. 
Home : İmleci satırın başına getirir.
End : İmleci satırın sonuna götürür.
Page up: İml